41 video's gevonden
Regio
Plaats
05:20 min
Markant persoon
Hasselt, 4 apr 2013
03:07 min

Hasselt, 22 apr 2016
03:49 min
Rivier / kanaal
Hasselt, 16 mei 2017
01:52 min
Basisschool
Hasselt, 29 jun 2006
01:50 min
Overig
Hasselt, 29 jul 2012
04:44 min
Wandelroute
Hasselt, 3 okt 1995
00:51 min
Taal
Hasselt, 16 mei 2008
11:52 min
Overig
Hasselt, 1969
03:07 min
Natuurgebied
Hasselt, 21 apr 2016
09:57 min
Muziek
Hasselt, 30 jan 1996
1--3-45>>
Hasselt
41 video's


Video's uit Hasselt

In de gemeente Zwartewaterland ligt Hanzestad Hasselt. Met een sfeervolle historische binnenstad, veel grachten en een rijke geschiedenis. Een prachtig decor voor een live-uitzending, bleek al meerdere keren in televisieprogramma's als Mooi Overijssel en 'Zet 'm op 11'. In de middeleeuwen maakte Hasselt deel uit van de Hanze, een handelsverbond tussen steden in Oost-Nederland en Noord-Duitsland. Gehandeld werd in allerlei producten en het vervoer daarvan ging met name over zee en rivieren. De erfenis van de Hanze is ook in de kleinere steden zoals Hasselt nog goed te zien. 

Kalkovens

De Kalkovens in Hasselt behoren tot een stukje historie van de stad. Hier werden vroeger schelpen uit de Noord- en Waddenzee aan wal gebracht en vervolgens gemengd met turf en water. Het mengsel ging 24-uur in de oven en daarna werd het overgoten met water. Uiteindelijk viel het uiteen in kalk, waar men vervolgens huizen mee kon bouwen. De vraag naar turf nam alleen met de komst van het cement af, waardoor veel ovens inmiddels zijn afgebroken. In Hasselt zijn de Kalkovens daarom monumentaal. Naast de ovens staat een leshuis waar een permanente tentoonstelling te zien is. Wil je het museum bezoeken? Kijk dan hier voor mee informatie en de openingstijden!

Hassailt

Reportages van het grootste evenement in de zomer, de Hassailt, mogen uiteraard niet ontbreken. Naast de Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis is de Hassailt 2007 het grootste evenement in de gemeente Zwartewaterland. Meer dan honderd binnenvaartschepen meren voor dit evenement aan in de stad. Kortom, een grote optocht met diverse soorten boten door de grachten van Hasselt. Het evenement wordt niet jaarlijks maar eens in de vijf jaar gehouden. De edities van 2007 en 2012 waren zoals je hier kunt zien een groot succes. 

Historie

In de loop der jaren is het straatbeeld van Hasselt veranderd. Met name in de binnenstad zijn diverse winkels verdwenen. Eppo Schmidt publiceerde in 2016 het boek 'Hasselt in 14 wandelingen'. Tijdens het wandelen van deze 14 routes kom je meer te weten over de historie van de stad. In deze video wandelt de schrijver van het boek een klein gedeelte van de route met TV Oost verslaggever Fieke van den Esschert. Wie Hasselt zelf wil gaan verkennen kan het beste te voet, op de fiets of per boot gaan. Via de vele ophaalbruggen kun je alle mooie plekjes in de stad bereiken. 

Kievitsbloemen

Vlakbij Hasselt, in de uiterwaarden van het Zwarte Water dansen in het voorjaar duizenden bijzondere bloemen. Hanzestad Hasselt Marketing organiseert samen met Staatsbosbeheer jaarlijks excursies naar de kievitsbloemen. Vanuit Hasselt vaar je dan over het Zwarte Water richting natuurgebied De Brommerd, waar de bollenvelden staan. Het bijzondere is dat de geblokte paarse bloemen nog maar op een paar plekken in Nederland voorkomen. Het overgrote deel van de kievitsbloemen groeit op de oeverlanden langs de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water ten noorden van Zwolle.

Bekijk deze video's en nog veel meer andere video's op onze website en op de app. Heb je zelf mooie video's van Hasselt? Upload ze makkelijk en snel via de knop rechtsboven op de pagina!