6 video's gevonden
Regio
Plaats
13:27 min
Bijrijder
Dwarsgracht, 1997
01:35 min
Overig
Dwarsgracht, 27 jul 2014
30:03 min
Dorpsbeelden
Dwarsgracht, 29 jul 2016
02:29 min
Overig
Dwarsgracht, 31 jul 2016
02:17 min
Wandelroute
Dwarsgracht, 1997
03:58 min
Overig
Dwarsgracht, 24 jul 2018
Dwarsgracht
6 video's


Video's uit Dwarsgracht

Bekijk hier de mooiste video's uit en over Dwarsgracht, een dorp in de gemeente Steenwijkerland. Je bekijkt hier onder meer een wandeling over het ijs in Dwarsgracht in 1997 en uit hetzelfde jaar beelden van de Bijrijder van RTV oost.

Turfwinning

Dwarsgracht is voor 1800 gesticht ten tijde van de turfwinning in het gebied vanuit de plaats Giethoorn. De plaatsnaam is ontleend aan de gracht waaraan het plaatsje ligt. Dwars op de Jan Hozengracht, Bouwersgracht, Thijssengracht en Cornelisgracht. Het ligt ongeveer drie kilometer van Giethoorn en net als in dat dorp is er sprake van lintbebouwing. De buurtschap telt zo'n 150 inwoners. 

Dorpsfeest

In 2016 was Dwarsgracht het decor van de live-uitzending 'Mooi Overijssel'. Daarin komen allerlei mooie plekjes in de buurtschap voorbij. Op dat moment stond het dorp aan de vooravond van het jaarlijkse dorpsfeest, dat traditioneel geopend wordt met de Volksspelen voor de jeugd. In de uitzending schuift onder andere Hillie Vos van café restaurant de Otterskooi aan. Dit café restaurant heeft een prachtig terras met uitzicht op de gracht, waar je tevens een bootje kunt huren om de omgeving mee te verkennen. Ook zie je de grootste Eendenkooi van Europa en doet verslaggever Esther Rikken een poging tot windsurfen!

Gondelvaart

Maanden voor het dorpsfeest zijn de inwoners van Dwarsgracht er al mee bezig: de Gondelvaart. Een jaarlijkse traditie waarbij grote versierde en verlichte gondels door de grachten van Dwarsgracht varen. Gemiddeld zijn de creaties 12 meter lang en met een punterboom worden ze door het water geduwd. 's Avonds in het donker levert dat prachtige beelden op zoals je kunt zien in de reportage van RTV Oost uit 2014. Twee jaar later was het regenachtig tijdens de Gondelvaart, maar trok het evenement toch ook nog ruim 2000 bezoekers. 

Jonen

Vlak bij het dorpje Dwarsgracht ligt buurtschap Jonen. Het telt nog geen tien huizen, maar toch passeren honderden fietsers via Dwarsgracht de buurtschap Jonen. Vooral in de zomer, want dan fietsen veel toeristen de Wiedenroute. Op die route is het noodzakelijk om over te steken met het Pontje van Jonen. Pontmeester Kor van de Kerke vaart 's zomers op drukke dagen wel honderd keer heen en weer. Maar het verveelt hem nog steeds niet!

Bekijk deze en nog veel meer andere video's van Overijssel op onze website en in de app. Heb je zelf mooie video's van Dwarsgracht? Upload ze makkelijk en snel via de knop rechtsboven op de pagina!